Mijn persoonlijk verhaal

Mijn naam is Ouafae Elayachi. Ik ben moeder van 3 mooie kinderen en daarmee ervaringsdeskundige op het gebied van opvoeden. Ik weet als geen ander hoe moeilijk opvoeden soms kan zijn en hoe het je als ouder soms erg onzeker kan maken op momenten wanneer je vastloopt en niet weet hoe je verder moet. Het kan soms lastig zijn een draai te vinden binnen de Nederlandse samenleving en een balans te vinden in de normen en waarden van je eigen cultuur en dat van het Nederlandse. Vaak door onbegrip en onwetendheid van ouders naar kinderen toe, zoeken kinderen hun aandacht buitenshuis en kunnen kinderen daardoor in verkeerde handen vallen en opstandig gedrag gaan vertonen naar hun ouders toe. Het is belangrijk dat kinderen een liefdevolle en begripvol thuisfront hebben, waar ze op terug kunnen vallen en met openarmen worden ontvangen met elk probleem waar zij mee rondlopen. Het doorbreken van taboesferen is hierbij noodzakelijk.

Ik heb dit vroeger gemist thuis waardoor ik vroeger vaak in de problemen kwam. Als Marokkaanse ben ik geboren en getogen in Nederland, levend tussen twee verschillende culturen, namelijk de westerse en het islamitische en ook ik heb hierin mijn eigen-ik moeten vinden. Ik heb een opvoeding gehad die niet altijd aansloot aan mijn eigen identiteitsvorming, maar toch heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot een volwaardige zelfstandig individu met eigen ontwikkelde normen en waarden die zowel passen in de Westerse en Islamitische cultuur.

Gelukkig ben ik sterker geworden van mijn ervaringen en heb ik mijn eigen wegen kunnen bewandelen. Ik heb het altijd prettig ervaren dat ik op dat soort momenten terug kon vallen op ervaringsdeskundigen die mij konden adviseren en motiveren. Nu met al mijn levenservaringen is de tijd rijp dat ik ook zo’n persoon kan zijn voor de ander.

Na 10 jaar fulltime moeder te zijn geweest, weet ik dat je jezelf kunt verliezen in het partnerschap, ouderschap en familiare banden. Behoeftes van het gezin, soms (schoon)familie staan op de eerste plaats en je cijfert jezelf steeds weer weg. Op den duur kan je hier heel ongelukkig van worden, want elke vrouw heeft ook tijd voor haar zelf nodig om bij te tanken. Even onder de mensen te zijn en samen te komen met andere moeders om ervaringen te delen en stil te staan bij je eigen-ik. Zelfontwikkeling vind ik daarom een belangrijk onderdeel wat absoluut niet mag verwateren bij het “fulltime moeder/echtgenote” zijn. Jouw zelfontwikkeling is een belangrijk element die nodig is bij het opvoeden van JOUW kinderen en het geluk van JOUW gezin. Het geeft je een bredere kijk op het leven en nieuwe inzichten.

Ik vertel dit omdat ik mijn ontwikkeling ook heb verwaarloosd in die 10 jaar dat ik thuis was, waardoor mijn kennis, zelfvertrouwen en zelfs mijn taalontwikkeling sterk achteruit was gegaan. Toen ik besloot weer te gaan werken, kon ik lang geen baan vinden. Dat ik geen werkervaring had was steeds wat ik te horen kreeg bij iedere afwijzing. Deze ervaring heeft zo’n breuk op mijn zelfvertrouwen gehad, dat ik zelfs spijt kreeg fulltime moeder te zijn geweest. Helaas hadden mijn emoties de overhand en verviel ik continu in een slachtofferrol, waar niemand mij uit kon trekken, behalve ik zelf. Dit was het moment dat ik kritisch en optimistisch ging nadenken over welke stappen ik moest ondernemen om uit die kuil te komen.

En ja … er is uiteindelijk licht gekomen aan het einde van de tunnel

Een aantal jaar terug ben ik vrijwilligerswerk gaan doen, lessen en activiteiten gaan geven in ons plaatselijke buurthuis, deel gaan nemen aan diverse groepen zoals de ouderraad, vrouwencommissie en werkgroepen. Maar ik miste de individuele begeleiding en hulpverlening en zo heb ik een werkervaringsstage mogen doen waarin ik alleenstaande moeders begeleidde op het gebied van zelfontwikkeling en het bieden van opvoedondersteuning. Dit alles deed ik enkel om mijn vaardigheden die ik tijdens mijn opleiding had opgedaan te her doen leven en verder te ontplooien. Zo zijn mijn eerste stappen gezet om mijn ambities waar te maken.

This is me!

Momenteel werk ik naast het coachen ook als opvoedkundige gezinsbehandelaar, waarbij ik gezinnen ondersteun door hen in hun kracht te zetten, zodat ook zij hun kwaliteiten, vaardigheden en netwerk leren in te zetten. Ook geef ik opvoedondersteuning, praktische en psychosociale hulpverlening. Ik werk hierbij systeem- en oplossingsgericht vanuit de visie positief opvoeden.

Daarnaast ben ik vrijwilliger bij verschillende organisaties waar ik peer to peer en netwerk- coaching geef. Regelmatig geef ik les en bied ik voorlichtingen aan pubermeisjes over verschillende maatschappelijke thema’s.

In 2008 heb ik mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (Bachelor) afgerond en ervaring opgedaan bij verschillende organisaties op het gebied van hulpverlening. Mensen helpen en begeleiden in het vinden van balans in hun leven is altijd mijn passie geweest. Iets betekenen voor de ander en je kennis en kunde delen met anderen is het mooiste wat je kan doen.

Om mezelf meer te specialiseren op het gebied van opvoedingsproblematieken en het bieden van specialistische hulpverlening, heb ik de opleiding Opvoedcoach gevolgd. Daarnaast heb ik verschillende trainingen gevolgd, zoals Sociaal netwerkversterking, Hechting van een kind, Islamitische opvoeding, This is me!, Mindfullness Based Strengths Practice, waarbij ik heb geleerd hoe je jezelf leert kennen, je krachten en sterke kanten te gebruiken op momenten dat je tegen obstakels aanloopt. Je eigen kwaliteiten en vaardigheden in te zetten om tot oplossingen te komen.

Ik geloof oprecht dat iedere ouder zijn best doet om een goede opvoeding te geven aan hun kinderen, met wat je in huis hebt aan vaardigheden. Elk kind heeft een basis nodig van liefde en veiligheid, met deze 2 elementen kom je al heel ver. Ik heb mijn verhaal met je gedeeld, enkel om je te laten zien dat overal kansen liggen die te benutten zijn. Denk in kleine stapjes en in mogelijkheden, zo zul je zien dat er altijd wel een deur wordt geopend naar nieuwe ontwikkelingen. Want veranderingen teweegbrengen start als eerste bij jezelf!

"Kinderen vergeten soms de woorden die je hebt gezegd, maar de liefde die je hen hebt gegeven zullen zij nooit vergeten"

referenties

Colette

Ouafae kan goed samenwerken. Kan goed analyseren en heeft een mooie combinatie van religie, cultuur en levenservaring in te zetten.


Hayat

Ouafae heeft mij goed kunnen helpen en sturen bij het opdoen van opvoedingsvaardigheden. Ze heeft mij geleerd om mijn tijd goed te managen en structuur binnen mijn gezin aan te brengen. Ik heb Ouafae als een goede steun en toeverlaat ervaren waar ik altijd op terug kon vallen wanneer ik het even niet meer zag zitten. Door haar adviezen ben ik dieper gaan nadenken over wie ik ben als moeder, welk voorbeeld wil ik zijn voor mijn kinderen? Ze heeft mij geleerd dat goed ouderschap niet altijd betekent jezelf weg te cijferen, maar dat zelfontwikkeling en tijd vrij maken voor je eigen groei ook een belangrijk element zijn bij een goede opvoeding. Want ik ben immers een rolmodel voor mijn kinderen.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust.